SağlıkŞifalı Bitkiler

Çörek otu yağının faydaları

Çörek otu yağı ile hastalıklara karşı güçlü durun.

Sağlık demek, denge demektir.

Vücudumuzun kendi düzenini, işleyişini koruduğumuz oranda sağlıklıyız.

Peki, özellikle soğuk havalarda iş stresiyle, yorgunlukla bağışıklığımızın nasıl düştüğünü biliyor musunuz?

Bağışıklığımızın düşmesi demek ise enfeksiyonlara karşı savunmasız hale geliyor olmamız demek oluyor.

Tehlikenin ne kadar büyük olduğunun farkında mısınız? Diğer bir yandan da bir de alerji problemi olan insanları düşünün.

Bütün çiçekler açmaya başladığında, evden çıkamamak nasıl bir duygu?

Bunu ancak bu problemi yaşayanlar bilebiliyor ve bu problemlerde aslında çok yaygın.

Sadece sizler değil, pek çok kişi aynı sorunlarla boğuşuyor.

Bizde bugün sizlerle, yüzyıllarca insanların şifa bulduğu çörek otu ve yağının faydalarından bahsedeceğiz.

Çörek otu, tarih boyunca sağlık alanında kullanılan, en gözde tohumlardan biri olmuştur.

Pek çok sağlık sorununa iyi gelen ve bu şifalı bitki günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Aslında kullanılıyor çok değil mi?

Daha çok kullanılması gerekiyor.

Üzerine en çok bilimsel araştırma yapılan tohumlardan biridir.

Çörek otu ve tohumundan elden edilen yağından faydalanabilirsiniz.

Çörek otu çoğu Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinde 2000 yılı aşkın süredir kullanılmıştır.

Akdeniz ve Anadolu’nun bereketli topraklarında yaygın olarak, özellikle ülkemizde, Afyon, Isparta, Burdur ve Konya yörelerinde tarımı yapılıyor.

Baharat olarak mutfaklarımızda bolca kullanıyoruz.

Bunun dışında sağlık alanında da kullanımı oldukça geniş.

Peki onu bu kadar değerli yapan özellikleri ne?

Çörek otu tohumunda, insan vücudu için bir çok fayda sağlayan besleyici maddelerde bulunuyor.

Her geçen gün endüstri gelişirken, sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Vücudumuz oksijen radikalleriyle savaşma gücüne sahip fakat bu radikallar o kadar arttı ki artık vücudumuz baş edemez hale geldi.

Bu noktada bir desteğe ihtiyacımız var. Çörek otu yağı antioksidan etkilerinden dolayı hücrelerimizi genel olarak korumaya yardımcı oluyor.

Bilinen ve en yaygın faydası, bağışıklık sistemini düzenleyerek, vücut direncini arttırmaya yöneliktir.

Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı oluyor.

Mikroorganizmalara karşı bağışıklık sisteminin gücünü arttırırken, aynı zamanda alerjik ve otoimmünsü hastalıklarda da bağışıklık sistemini yatıştırıyor.

Yani çörek otu yağının en önemli etkisi bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasını sağlamak. Bu yüzden güvenilir olarak üretilen, doğal elde edilmiş çörek otu yağını, yılın 4 mevsimi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Alerjik şikayetlere de yardımcı olabilir.

Evet kesinlikle. Alerjik Rinit belirtileri gidermeye yardımcı olacağı gösterilmiş. 2 haftalık kullanımı sonrasında, burun tıkanıklığı, kaşıntı, burun akıntısı, hapşırma atakları gibi belirtileri azaltabileceği gösteriliyor.

Haricen kullanımında ise yine alerji etkilerini de uzaklaştırabiliyor.

Sedef hastalıkları özellikle.

Sedef, vitiligo, atopik dermatit gibi şikayetlere karşı yine yardımcı olabiliyor.

Peki, kalp şikayetlerine de faydası var mı?

Aslında olduğunu düşünüyoruz. Çünkü hem sağlıklı bir yağ hem de aynı zamanda kalp sağlığımızı korumak üzere olumlu etkileri, bazı çalışmalar tarafından gösterilmiş.

İyi kolesterol ve kötü kolesterol olarak bildiğimiz kan yağı dengelerinde bir düzenlemeye yol açıyor.

Halk arasındaki şeker hastalığı olarak bilinen Tip 2 Diyabet hastalıklarında yapılan çalışmalarda, çörek otu yağının insülin direncinin üzerinde olumlu etkileri bulunmuştur.

Peki, doğru çörek otu yağı nasıl seçebilirsiniz?

Evet, aslında burası en önemli şeylerden bir tanesi. Yani bir konu hakkında sizi uyarmamız gerekiyor.

Her bitki, her çörek otu yağı medikal amaçlı kullanıma uygun değil.

Yani pazarlarda, marketlerde görüyorsunuz böyle orada sıkıyorlar, işte o yağlar aslında doğru değil ve alınmaması gerekiyor.

Bitki türleri konusunda uzman kişilerce etkinliği kanıtlanmış çörek otu tohumları seçilmiş olmalı.

Her bitki için uygun yetiştirme koşulları sağlanmış olunmalı filan…

Yani hasat dönemi her bitki için değişeceği için, uygun zamanda hasadı yapılan tohumlardan elde edilen yağların alınması gerekiyor.

Yani eski yıllarda bildiğimiz o üretim teknolojileri artık günümüzde birazcık daha değişmeye başladı ve tekrar popüler olan soğuk pres işlemi çörek otundan yağ elde ederken kullanılan en eski doğal yöntemlerdi ve tekrar buna geri döndük.

Bu işlem sırasında herhangi bir ısı oluşmadığı için veya bir kimyasal işlemde uygulanmadığı için, sağlıklı bir yağ elde edebiliyoruz.

Ama unutmayın, mutlaka üretilen yağda olsa, bir çörek otu yağı alırken sertifikasyonlarına dikkat etmenizde fayda var.

Bu ürünleri tercih ederken çok önemli.

Evet sağlıkla kalın diyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu